Mens overtro og udokumentert åndelighet ofte får stå uimotsagt, blir det bråk av god, gammeldags folkeopplysning.

Hans Petter Sjøli

Det rører hjertet til en uforbederlig skeptiker at NRK kjører videre på erfaringene fra Harald Eias Hjernevask og tar et oppgjør med det som vitenskapsteoretikere gjerne omtaler som obskurantisme, altså uvilje mot opplysning. Mens Eia, alliert med amerikanske og britiske utøvere av den i Norge ganske perifere disiplinen evolusjonspsykologi, gikk rett i strupen på «myk» obskurantisme innenfor akademia, det vil si fagmiljøer ved de humanistiske fakultetene, går den unge fysikeren og programlederen Andreas Wahl i rette med mer åpenbar sjarlatanvirksomhet utenfor det vitenskapelige fellesskapet, nemlig alternativmedisinen og dens utallige og til dels bisarre irrganger.

Programmet har fått den edle benevnelsen Folkeoppplysningen og det er, må jeg si, knallgodt TV, i skjæringspunktet mellom fakta/opplysning og ren underholdning. Infotainment-sjangeren, som i Norge først slo gjennom med Petter Schjervens språkprogram Typisk Norsk, har sine irriterende sider som også trekker Wahls utgave av sorten noe ned. «Fikse» og «artige» grep skal holde tempoet og interessen oppe hos seeren, men fungerer ofte mot sin hensikt: Man blir som seer mer opptatt av formen enn av innholdet. Dette ødela mye for fjorårets matematikkprogram «Siffer», som druknet i fiffige sekvenser med en programleder hvis fremtoning sto i veien for det han ønsket å formidle. Folkeopplysningens redigerere har fått det for seg at det er tøft og dynamisk at Wahl fremfører sine monologer i ulike settinger som samtaler med tilfeldige mennesker. Selv blir jeg ufokusert av dette grepet, og Wahls sikkert kloke betraktninger forsvinner som ringer i vann.

Nuvel, det gjelder å ikke være for tverr, for Folkeopplysningen er et glitrende program som avkler alternativmedisinere på en nådeløs måte. Wahl er en mild og trivelig type, men er ikke redd for å konkludere med at de selvutnevnte «behandlerne» har lite eller ingenting å vise til i møtet med vitenskapens metoder. For dette har han fått bøtter med kjeft fra homøopater, healere og klarsynte og vi vet ikke hva, for å være urettferdig, tendensiøs og respektløs. En slags paraplyorganisasjon som går under navnet «Norsk Spiritualist Forening» har sågar innklaget Wahl og NRK til Pressens Faglige Utvalg. Det kommer de nok ikke særlig langt med, og bør det heller ikke. I vår englebefengte samtid der også gamle religiøse dogmer har, så å si, gjenoppstått fra de døde, er det særdeles viktig at programmer av denne typen sendes over eteren. Det skjønner da også folk, som flokker seg om Folkeopplysningen. Programmet, som sendes mandager klokken 2130, har et snittseertall på drøye 550.000 og tippet denne uken 620.000. Gledelig.

Like gledelig er det ikke at Folkeopplysningens rake motsetning gjør det nesten like bra. TV Norges spiritualistiske flaggskip Åndenes Makt er tilbake, mer ellevilt enn noensinne, og seerne er med, selv om programmet er flyttet fra søndag til torsdag (med reprise sent søndag kveld). I fem år har TV Norge-sliteren Tom Strømnæss ufortrødent jaktet på skrømt og gjengangere, og nå virker det nesten som om han har begynt å tro på at det faktisk finnes, som det heter, mer mellom himmel og jord enn det vi aner. Åndenes Makt er et vellaget kultprogram som gir oss innblikk i de mørkeste krokene i hverdags-Norge, og er således ganske festlig også for skeptikerne blant oss. Men samtidig er det en smule forstemmende at dette tøvet har et såpass stort nedslagsfelt som det faktisk har.

Selv hadde jeg gjerne sett et TV-program som tok for seg det sosiologinestor Jon Elster har kalt «hard obskurantisme»; irrelevant forskning basert på digre, økonomiske modeller i fag som samfunnsøkonomi og statsvitenskap. Det er så lett å harpunere slacke 68-er-kjønnsforskere med ring i øret. Verre er det å gå tunge, hard-vitenskapelige miljøer etter i sømmene – og deres innfløkte, matematiske modeller som de mener kan forklare det meste ved menneskelig adferd. Men ikke mindre interessant.

Bergens Tidende, 28/9-12

Reklamer