Når Kolbjørn Almlid brummer, kan det bety slutten for Navarsete.

I Steinkjer, eller innpå Steinkjer, som det heter blant de innvidde, er det i realiteten kun to partier: Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Helt opptil vår tid var Steinkjer Sp storbøndenes parti; mektig, konservativt og borgerlig. Dette Senterpartiet var svært næringsvennlig, iallfall så lenge næringslivet spilte på lag med landbruksinteressene, hvilket nærmest var selvsagt i denne flate og grøderike innlandskommunen innerst i Trondheimsfjorden.

Sp hadde hevd på ordførerkjedet. Da jeg vokste opp ble byen styrt av Erik Bartnes, og i våre øyne var han en slags lokal variant av Tom Kane i TV-serien «Boss»: En fryktinngydende og nær allmektig sjef. At partiet også kontrollerte lokalavisen (sammen med lille Venstre) bidro også til maktsementering, både politisk og kulturelt.


Det er dette Senterpartiet som nå gjør opprør mot Liv Signe Navarsete. For selvsagt handler de siste dagenes kalamiteter ikke bare om hennes oppfarende lederstil og manglende entusiasmeskapende evner. Det trøndersk-borgerlige Senterpartiet ser nå sitt snitt til å ta tilbake makten i partiet, slik de hadde det under Johan J. Jakobsen, denne pragmatiske og ikke spesielt høyrevridde, men like fullt borgerlige lederen, som loset partiet inn i to Høyre-dominerte regjeringer på 1980-tallet. En av de mest innflytelsesrike figurene i dette miljøet er Kolbjørn Almlid, mangeårig leder for Nord-Trøndelag Sp og statssekretær for daværende olje- og energiminister Eivind Reiten i Jan P. Syses regjering. Almlid var inntil nylig styreleder i Helse Midt-Norge og kjenner alt og alle i de midtnorske maktnettverkene. 

Når Almlid nå mener tiden er inne for å skifte ut Navarsete, er det alvor. Til Adresseavisen sier han, mer eller mindre rett ut, at partilederens «psyke og sinnelag» står i veien for politikken, og at Ola Borten Moe er det «topptalentet» som bør være den naturlige arvtakeren. Almlid oppfordrer Borten Moe til å trekke tilbake sitt nei til renominasjon til Stortinget, og tre frem som den hardt prøvde Senterrørslas redningsmann. For å si det slik: Det er ikke utenkelig at Almlid får det som han vil.

VG 18/10-12

Reklamer