NRK3s morsomme «Fylla» er en velfortjent hyllest til bror alkohol.

«I feel sorry for people who don’t drink. When they wake up in the morning, that’s as good as they’re going to feel all day.» – Frank Sinatra

Hypotese: Fylla bidrar til et mer harmonisk samfunn. Det normale alkoholkonsumet og rusen det utløser bidrar blant annet til å svekke aggresjonsnivået, ikke minst blant menn. Helgefylla har sine åpenbart ustilige sider og mange svinger seg til idiotiske høyder, eller bunner, når promillen vokser. Men generelt sett er den «vanlige» drikkingen et gode, både for den enkelte og for samfunnet.

Hva var det Odd Børretzen pleide å si? «Livet er ikke så enkelt som avholdsfolk vil ha det til.» Man slapper av når man drikker. Senker skuldrene. Alt er nå, fremtid og fortid uvesentlig. Stress og bekymringer svinner hen. Livet er for noen timer som en latterens og glemselens bok.

Man skal derfor ikke moralisere over vanlige folks vanlige drikking. Det gjøres da heller ikke lenger, i alle fall ikke like mye som før. Dette vårt eneste lovlige rusmiddel er forlengst avtabuisert, gjort mer tilgjengelig og akseptert. Selvsagt er det fremdeles noen heftelser ved alkoholbruk. Kontrakten er klar: Man drikker ikke på jobben, eller er tydelig full sammen med barn.

I Norge har vi i tillegg en merkelig regel om at idrett og alkohol ikke hører sammen, også den ganske uutfordret, selv om alle nordmenn elsker å drikke øl på fotballkamp i utlandet. I Tyskland, for eksempel, der det er helt normalt at mor og far hygger seg med noen bajere når familien er på kamp. Det burde være unødvendig å si at det er alltid fantastisk stemning på tyske fotballstadioner.

NRK3 og produsenten Teddy TV har da også lagt vekk all moralisme når de setter institusjonen fylla under lupen. Den nye serien, kjapt kalt «Fylla», er blottet for den slags. Programleder og idé­utvikler Ole André Sivertsen tar nordmenns alkoholbruk på alvor og analyserer fenomenet på populærvitenskapelig vis, med vidd og humør. Sivertsen stiller de åpenbare spørsmålene: Hva skjer når vi blir fulle? Hvorfor blir noen fullere enn andre? Er det farlig å drikke for mye? Kan vi skylde på fylla når vi gjør noe dumt når vi drikker?

Han går direkte til verks. Folk skjenkes og det testes og måles. Noen vil sikkert hisse seg opp over dette. Programmet er allerede «omstridt», som det heter. Programfolkene tuller med dette ved å legge ut en plakat i forkant av hvert program: «Ingen medvirkende har kommet til skade under innspillingen av dette programmet (sett bort fra kvalme, fylleangst, lett skjeving og kraftig skallebank).» Ikke så veldig morsomt, kanskje, men ok.

«Fylla» tar også turen ut til folket. I første program får vi bli med noen trivelige karer fra det lille tettstedet Eina på Vestre Toten på årets store bygdefest, der brygget er blankt og kinnene røde. Det er et ærlig og herlig innslag. Kleint og ikke så veldig attråverdig, selvsagt, men Eina-folket trives og koser seg. Fester skal helst ikke filmes, men det er noe rørende over den skakke og klossete oppførselen til våre venner totningene.

I program to endres det sosiologiske blikket, og vi blir med et par vestkanthurragutter på limousintur gjennom sene og fuktige hovedstadsgater, og det er temmelig trashy, men også lidderlig moro. Når man som undertegnede har nådd ansvarlig alder, burde man kanskje problematisert oppførselen og ytret noen pauli ord om at endetiden er nær, men sur vil man ikke være når man skriver om ungdomskanalen NRK3.

Heller ikke om «Rådet» , som er et P3- program nå overført til skjermen. Konseptet er like enkelt som det er velprøvd: Kjente personer svarer på spørsmål fra seerne. Det er et passe uærbødig, nokså ironisk program, som man kan smile litt av mens tankene er annensteds hen. Panelet får seg forelagt problemstillinger av typen «bør man stelle seg nedentil før man går til gynekologen», og deltakerne, som Tone Damli, svarer med setninger som «ja, når ein skal fikle deg opp i dåsa». Det er ikke så mye mer å si om dette enn at det er sofahenslengt humre-TV, et slags substitutt for å gå på pub og prate skit.

Det betyr kanskje at det blir mindre drikking av slike programmer, noe som, hvis denne tekstens utgangshypotese har noe for seg, er uheldig for samfunnshelsen. Det hadde dere vel ikke tenkt på, NRK3.

Bergens Tidende, 01/11/13

Reklamer